10.2.2017

Kansalainen kustantaa tuomioiden digitalisoinnin

Tilasin joku aika sitten Helsingin hovioikeudesta kolme vuonna 2005 annettua tuomiota sähköpostilla. Olen aikaisemminkin tilannut tuomioita käräjä- ja hovioikeuksista, ja sähköpostilla tilattuna ne eivät ole maksaneet mitään. Nyt kuitenkin maksoi, vähän reilut 30 euroa. Yllättyneenä kysyin syytä maksulle. Näitä kyseisiä tuomioita ei kuulemma oltu vielä skannattu, joten perivät maksun 0,60 €/sivu. Seuraavaksi kysyin, ovatko nämä kyseiset tuomiot jatkossa muille tilaajille ilmaisia, kun ne nyt kerran on skannattu. Kyllä ovat. No kiva juttu.

Ensiksikin, mua risoo se, että minun rahoilla digitalisoidaan tuomioita. Mukavaa, että ne ovat nyt jatkossa tilaajille ilmaisia, mutta mielestäni tämän pitäisi olla alusta pitäen kaikille maksullista tai maksutonta.

Toiseksi, mä en voi käsittää, että vuoden 2005 tuomiot eivät ole valmiiksi sähköisessä muodossa. Kai ne on kuitenkin tietokoneella kirjoitettu?! Ei kai tämä ole voinut mennä niin, että tuomiot on kirjoitettu ensin tietokoneella ja sen jälkeen printattu ja mapitettu jonnekin arkistoon, josta niitä nyt sitten tilauksesta haetaan ja skannataan. :D

6 kommenttia:

  1. Oliko sinulla hintaperuste tiedossa? Vai olisiko pitänyt olla? Eihän sinulta kuulu veloittaa jos et voinnut tietää hinnasta, ja olisihan heidän kuulunut ilmoittaa etukäteen taksasta (ennekuin rupesivat skannaamaan) mikäli hintatietoja ei ollut sinulla muuten saatavilla

    VastaaPoista
  2. En tiennyt hintaperustetta ja hintakin kerrottiin vasta siinä samassa viestissä, jossa lähettivät ne skannatut tuomiot. Ehkä olettivat minun tietävän hintaperusteen. Toisaalta vaikka olisin hintaperusteen tietänyt, en voinut tietää, kuinka monisivuisia nuo tuomiot ovat, joten lopullista hintaa en voinut tietää.

    Minkähän hemmetin takia hovioikeudet ja käräjäoikeudet eivät julkaise tuomioita netissä samaan tapaan kuin ylimmät tuomioistuimet?! Tämä systeemi, jossa näitä tällä tavalla yksitellen tilataan, tuntuu turhalta työltä, jolta vältyttäisiin kokonaan, jos tuomio julkaistaisiin netissä.

    VastaaPoista
  3. Hei,

    kiitos mielenkiintoisesta blogistasi. Mielenkiinnosta kysyisin, että miten opintosi ovat sujuneet? Onko töiden ja opiskelujen yhteensovittaminen onnistunut hyvin?

    VastaaPoista
  4. Yhteensovittaminen on onnistunut hyvin - tosin siitä on kiittäminen meidän opetusohjelmaa, jossa kaikki lähiopetus ja tentit ovat tiivistetty loppuviikkoon to-la, ja työpaikkaa, joka on mahdollistanut töiden tekemisen vain alkuviikosta ma-ke. Jos töitä olisi loppuviikosta, olisi yhteensovittaminen ollut vaikeaa, koska meillä on monilla kursseilla tosi paljon läsnäolopakkoa.

    Mutta en olisi jaksanut tätä enää yhtään enempää. En ole viettänyt kunnon lomaa kolmeen vuoteen. En halua enää koskaan opiskella yhtään mitään vaan tehdä töitä ja viettää vuosilomat normaaliin tapaan. Tai jos nyt joskus taas innostun jotain opiskelemaan, niin se tapahtuu vasta useamman vuoden kuluttua, kun olen ensin ehtinyt unohtamaan tämänhetkisen urakan... :)

    VastaaPoista
  5. Hei, äsken lähettämäni vastaus saattoi mennä bittiavaruuteen, joten kirjailenpa uudelleen. Ensiksikin onnea urakan loppusuoralle!

    Olen kiinnostunut kyseistä koulusta ja mulla olisikin muutama kysymys ja olisin kiitollinen jos voisit vastata niihin:
    - Miten usein lähiopetusta yleensä järjestetään (joka viikko/parin-kolmen viikon välein)?
    - Miten suuri osa lähiopetuksesta on ollut pakollista? Tämä kiinnostaa erityisesti, koska en asu Helsingissä.
    - Oletko ollut tyytyväinen opetuksen laatuun?
    - Onko virolainen tenttijärjestelmä (vain 1 hylätty sallitaan ja sitten kurssi uusitaan) aiheuttanut ongelmia sinulle tai kurssikavereillesi?
    - Koulu on ilmeisesti kesällä pari kuukautta "kiinni", jolloin ehtii hengähtää?

    Kiitoksia!

    VastaaPoista
  6. Kun me kolme vuotta sitten aloitettiin, lähiopetusta oli varsin systemaattisesti joka toinen viikko. Jossain kohtaa tämä kuitenkin muuttui niin, että alkoi olla pätkiä, että opetusta oli joka viikko ja sitten saattoi olla useamman viikon tauko. Kaikki lähiopetus ja tentit ovat kuitenkin aina täysin poikkeuksettä to-la, mikä on tehnyt töiden yhteensovittamisen helpoksi, koska mitään yllätyksiä ei tuon osalta ole tullut vastaan.

    Valitettavasti lähiopetus on tosi pitkälle pakollista, mutta tämä riippuu luennoitsijasta. Jotkut vaativat ehdotonta läsnäoloa joka luentokerralla, toiset taas eivät vaadi läsnäoloa lainkaan.

    Itse olen ollut tosi tyytyväinen opetuksen laatuun. Toki tämäkin vaihtelee luenntoisijoittain, mutta surkeat tapaukset on laskettavissa yhden käden sormilla. Opetus on tosi monipuolista: luentojen lisäksi on kaikenlaista keskustelua, ryhmätöitä, melkeen joka kurssilla pidettiin esitelmä joko yksin tai ryhmässä, esseiden kirjottamista, oikeustapausten tiivistelmien kirjoittamista jne. Arvosanakin saattaa muodostua ja usein muodostuikin tentin lisäksi joistain edellä mainituista.

    Tämä koulutusohjelma tuntuu kuitenkin kokoajan elävän, ja en uskalla luvata, että opetuksen laatu on jatkossa hyvää. Meidät yhdistettiin osaksi yhteiskuntatieteiden tiedekuntaa, joka ilmeisesti söi meiltä jotenkin resursseja, kun ei enää olla oma itsenäinen tiedekunta.

    Tuo virolainen tenttijärjestelmä on ollut ihan kamala! Siis aiheuttaa ihan törkeetä stressiä. Jos tentistä pääsee läpi, niin arvosanaa ei enää saa korottaa. Hyviä arvosanoja on kuitenkin ollut helppo saada. Jos tenttiä ei pääse läpi, sen saa tosiaan vain kerran uusia ja jos edelleen feilaa, on uusittava koko kurssi, kuten kuvasitkin. Tämä systeemi on kuitenkin johtanut siihen, että kunnianhimoisimmat, parhaita arvosanoja tavoittelevat oppilaat saattavat joutua ensimmäisellä tenttikerralla vetämään henkselit paperiin, jos eivät ole varmoja, että saavat A:n, jolloin heille jää enää yksi yrityskerta, ja jos sen feilaa, koko kurssi on uusittava. Mun hermot ei kestä tuollaista riskinottoa, joten olen mennyt sillä asenteella, että koitan päästä ekalla tenttikerralla läpi ja arvosanaksi tulee mitä tulee.

    Kesällä koulu on monta kuukautta kiinni. Samoin talviloma on ollut mun mielestä ainakin kuukauden. Tämä vähän helpottaa.

    VastaaPoista