1.3.2024

Etätyöoikeuden rajoittaminen/lakkauttaminen ja tasapuolinen kohtelu

Covid-pandemian aikana ja sen jälkeenkin työnantajat sallivat - tai jopa edellyttivät - työntekijöiden tekevän etätöitä tartuntariskin välttämiseksi. Covidin muututtua lähinnä influenssaa vastaavaksi taudiksi, työnantajat ovat vähitellen alkaneet rajoittaa etätyötä tai jopa lakkauttaneet etätyöoikeuden kokonaan.

Etätyöoikeus työsuhteen ehtona

Yleensä työntekijällä on työsopimuksessa sovittu työntekopaikaksi työnantajan toimipiste. Se, että työnantaja sallii työntekijän tehdä etätöitä, ei lähtökohtaisesti muuta työsopimuksen mukaista työntekopaikkaa, joten työnantajalla on oikeus myös poistaa etätyöoikeus milloin tahansa ja määrätä työntekijä toimistolle. Työnantajan on kuitenkin noudatettava tasapuolisen kohtelun periaateetta, eli kaikki samaa työtä tekevät työntekijät tulee määrätä toimistolle.

Etätyöoikeuden vakiintuminen

Mikäli etätyö on sallittu pitkään (yleensä vuosia) ilman poikkeuksia, etätyöoikeus saattaa vakiintua työsuhteen ehdoksi, jolloin sen muuttaminen on sallittua vain joko sopimalla muutoksesta tai irtisanomisperusteella.

Irtisanomisperusteinen muutos tarkoittaa, että työnantaja käy yt-lain mukaiset muutosneuvottelut, joiden seurauksena työnantaja voi irtisanoa etätyöehdon ja määrätä työntekijän irtisanomisajan kuluttua työskentelemään toimipisteellä. Tässäkin on muistettava tasapuolinen kohtelu, eli etätyöoikeus on poistettava kaikilta samaa työtä tekeviltä.

Tasapuolinen kohtelu 

Työsopimuslaki 2:2.1: “Työnantajan on kohdeltava työntekijöitä tasapuolisesti, jollei siitä poikkeaminen ole työntekijöiden tehtävät ja asema huomioon ottaen perusteltua.”

Tasapuolisen kohtelun periaate edellyttää työnantajalta yleistä johdonmukaisuutta kaikissa työsuhteen ehtoja koskevissa ratkaisuissa ja työnjohdollisissa toimenpiteissä sekä työnantajan yksipuolisten etuuksien, ohjesääntöjen ja käytäntöjen soveltamisessa.

Lähtökohtana on, että kaikkia työntekijöitä läpi organisaation kohdellaan tasapuolisesti. Poikkeaminen on sallittua, kun siihen on perusteltu syy “työntekijöiden tehtävät ja asema huomioon ottaen”.

Esimerkiksi etätyösäännöt voivat poiketa toisistaan eri työtä tekevien työntekijöiden kesken. Työnantajalla voi olla perusteltu syy rajoittaa esimerkiksi myyntityötä tekevien työntekijöiden etätyöoikeutta, vaikka taloushallinnossa etätyötä saisi tehdä rajattomasti.

Samaa työtä tekevien työntekijöiden erilainen kohtelu on lähtökohtaisesti kiellettyä, koska työntekijöiden työtehtävissä ja asemassa ei ole eroa; etätyösääntöjen on oltava samanlaiset kaikille samaa työtä tekeville. Tästäkin voidaan poiketa - perustellusta syystä - esimerkiksi raskaana olevalle työntekijälle voidaan sallia enemmän etätyötä kuin muille.

Työntekijät saattavat asua hyvin eri pituisten matkojen päässä työnantajan toimipisteestä. Tämä ei kuitenkaan lähtökohtaisesti ole peruste soveltaa eri etätyösääntöjä samaa työtä tekeviin työntekijöihin. Työnantaja saattaa - vilpittömässä mielessä ja hyvää tarkoittaen - ajatella, että lähellä asuville on helpompaa tulla toimistolle, joten heidän edellytetään käyvän toimistolla enemmän kuin kauempaa asuvilla, mutta näin menetellessään työnantaja rikkoo tasapuolisen kohtelun vaatimusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti