21.9.2016

YT-neuvottelujen käyminen "kerroksittain"

Lähtökohtahan YT-neuvotteluissa on se, että mitään ei päätetä, ennen kuin neuvottelut – vähentämistarpeesta riippuen 2 tai 6 viikkoa – on käyty loppuun. Henkilöstön edustajien kanssa voidaan kuitenkin sopia siitä, että neuvotteluveloite on täytetty jo aikaisemmin, jonka jälkeen työnantaja saa tehdä päätöksiä.

Kirjoitin aiemmin VVO:n YT-riidasta, jossa em. pääsäännöstä poikkeavasti käräjäoikeus ja hovioikeus katsoivat, että työnantaja sai nimetä irtisanottavia työntekijöitä jo neuvottelujen aikana, kun vähentämistarpeesta oli ensin päästy henkilöstön edustajien kanssa yksimielisyyteen ja kun irtisanomiset toimitettiin vasta neuvottelujen päättymisen jälkeen.

Isossa organisaatiomuutoksessa voisi olla käytännöllisä käydä YT-neuvottelut vaiheittain siten, että ensin neuvotellaan uuden organisaation ylätason tehtävistä ja tehdään nimitykset näihin tehtäviin. Tämän jälkeen nämä henkilöt voisivat osallistua organisaation seuraavan tason tehtäviä koskeviin neuvotteluihin – ja niin edespäin kerros kerrokselta uusi organisaatio muodostuu YT:iden kuluessa.

Tämä saattaa olla mahdollista:

Neuvottelujen alussa tulisi henkilöstön edustajien kanssa selkeästi sopia, että neuvottelut käydään tällä tavalla kerroksittain ja neuvotteluvelvoite täytetään vaiheittain. Neuvottelujen aikana, kerros kerrokselta, työnantajan ja henkilöstön edustajien tulisi päästä sopimukseen siitä, että työnantaja on siltä osin täyttänyt neuvotteluvelvoitteensa ja saa tehdä nimityksiä – ja tästä on nimenomaan sovittava, pelkkä yksimielisyys ei riitä, sillä neuvotteluvelvoitteen täyttyminen ennen minimineuvotteluaikaa edellyttää yhteistoimintalain mukaan nimenomaan sopimista.

Neuvotteluvelvoite täyttyisi tällä tavalla sopimalla vaiheittain. Kun YT:t on kokonaisuudessaan saatettu loppuun (joko neuvottelemalla 2 tai 6 viikkoa tai sopimalla tätä aikaisemmin, että nyt on neuvoteltu riittävästi ja neuvotteluvelvoite on täytetty kaikilta osin), työnantaja voisi irtisanoa uudessa organisaatiossa työtä vaille jääneet työntekijät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti