Asiakkaan (yrityksen joka ostaa työvoimaa vuokrafirmalta) näkökulmasta tärkein syy henkilöstövuokraukselle on joustavuus. Henkilöstöä voidaan vuokrata tarpeen mukaan ja nopealla aikataululla, eikä tarvitse kantaa huolta rekrytointiprosessista, työsuhteiden hallinnasta eikä palkanlaskennasta ja -maksusta. Vuokrafirmalle maksetaan usein vain tehdystä työstä, joten se ottaa vastuun poissaolojen kuluista. Usein henkilöstövuokraustoimeksianto on helposti päätettävissä asiakkaan puolelta ja vuokrafirma huolehtii työsuhteiden päättymiseen liittyvistä velvotteista.
Työntekijälle henkilöstövuokrausyrityksessä työskentely voi myös olla hyvä juttu. Vuokrafirmat palkkaavat usein matalammalla kynnyksellä kuin itse yritykset. Töitä voi myös olla tarjolla joustavasti elämäntilanteen ja mahdollisuuksien mukaan, sillä vuokrafirmoilla on usein paljon samankaltaisia asiakkaita, esim. jonkun kauppaketjun kaikki liikkeet, joissa kaikissa on mahdollista työskennellä! Asiakkaat ottavat usein hyvän tyypin omille palkkalistoilleen vuokrauksen jälkeen, eli henkilöstövuokraus toimii väylänä vakaampaan vakituiseen työsuhteeseen.
Yhteiskunnan tasolla vuokrafirmoilla on selkeä paikkansa. Matalan kynnyksen joustavana työllistäjänä, ja työn ja tekijöiden yhteensaattajana ne hoitavat sitä tonttia, joka kuuluisi mielestäni työvoimatoimistoille! En itseasiassa tajua mitä työkkärit edes saavat aikaan sillä reilun 3000 hengen organisaatiollaan?
Sitten korjataan muutama harhaluulo:
- "Henkilöstövuokrausyritys maksaa huonompaa palkkaa." Ei todellakaan maksa, vaan ihan samanlaista palkkaa kuin asiakasyritys maksaisi. Vuokrafirmat noudattavat samoja TES:ia.
- "Henkilöstövuokrausyritys käärii voittonsa työntekijän palkasta." Ei kääri, vaan perii asiakkaalta pienen katteen, jolla se kattaa toimintansa.
- "Vuokratyöntekijöillä on huonommat edut." Joskus näin voi olla, mutta usein asiakas ja vuokrafirma sopivat käytännöistä niin, että asiakkaan omat työntekijät ja vuokratyöntekijät ovat tasavertaisessa asemassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti