24.4.2012

Valmistaudu soveltuvuusarviointiin

Vähänkään isompiin yrityksiin töitä hakiessa tulet törmäämään soveltuvuusarviointeihin. Ne voivat vaihdella kotona netissä tehtävistä parin tunnin testeistä kokonaiseen tehtäväpäivään, jossa voi olla erilaisten testien lisäksi ryhmätyöskentelytilanne ja psykologin haastattelu.

Arvioinneissa voi olla seuraavia tehtäviä:
  • Looginen päättelykyky - usein mensa-tyyppinen "mikä kuvio tulee seuraavaksi" -tehtävä.
  • Verbaalinen päättelykyky - esim. luetaan teksti, jonka jälkeen tulee vastata väittämiin tekstissä kerrotun perusteella: väittämä 1) pitää paikkansa, 2) ei pidä paikkansa tai 3) ei pysty sanomaan; tai pitää jatkaa kirjaimista sanoja, esim. "jatka seuraavista kirjainyhdistelmistä kokonaisia sanoja 'kis', 'fak', 'see'".
  • Ideointikyky - esim. pyydetään keksimään uusia käyttötapoja erilaisille arkisille esineille.
  • Organisointikyky - esim. pyydetään organisoimaan neljälle ihmisille lista työtehtäviä mahdollisimman tehokkaasti tehtävässä ilmoitettujen ehtojen ja rajoitusten puitteissa.
  • Toimintatyyli - esim. tietokoneella tehtävä kysely, jonka tulokset kertovat, miten toimii normaalitilanteessa vs. stressitilanteessa, kuinka tavoitteellinen, pitkäjänteinen, joustava, itsenäinen, oma-aloitteinen, paineensietokykyinen jne. hakija on.
  • Personaalisuus - esim. kolmesta väittämästä tulee valita itseäsi eniten ja vähiten kuvaavat väittämät. Väittämät voisivat olla vaikkapa: 1) nautin ihmisten seurasta, 2) hoidan työni loppuun, 3) olen tarkka.
  • Motivaatio - esim. vastaat erilaisiin väittämiin (kuten "Esimieheni antaa kriittistä palautetta") – lisäävätkö vai vähentävätkö työmotivaatiotasi.
  • Hämmentävä piirrostehtävä, jonka lopullista tarkoitusta en ole ikinä tajunnut... Sellanen jossa sinun pitää jatkaa laatikossa olevasta kuviosta joku kuva. Ilmeisesti kertoo ääritapauksissa jotain, esim. jos piirtelee vaan pääkalloja, ruumiita ja aseita. Tai pelkkiä kukkia, pupuja ja sateenkaaria.
  • Ryhmätyötehtävä - esim. neljän hengen ryhmässä teille annetaan tehtävä ratkaistavaksi, ja psykologi seuraa vierestä, miten toimit ryhmässä. Vastoin yleistä harhaluuloa, tässä tehtävässä ei välttämättä kannata yrittää väkisin ottaa johtaja-roolia. Ainakin itse muistan saaneeni hyvät pisteet, vaikka olin suurimman osan ajasta hiljaa ja kommentoin vain, jos oli oikeasti jotain asiaa ja jotenkuten järkevä mielipide.

Miten voisit valmistautua soveltuvuusarviointiin?

En voi painottaa tätä tarpeeksi: harjoittele! :) Esim. loogiseen päättelykykyyn löytyy netistä hyviä testejä, mm. http://www.iqtest.dk/main.swf sekä Suomen Mensan nettitesti http://www.mensa.fi/sivu.php/nettitesti. SHL:ltä löytyy myös harjoitustehtäviä erilaisiin nettiarviointeihin, joita he käyttävät: http://service.shl.com/shl-on-demand-candidates/.

Motivaatio- ja personaalisuustesteihin on luonnollisesti vähän vaikea harjoitella. Niihin suosittelen vastaamaan vain mahdollisimman rehellisesti, koska ei ole olemassa absoluuttisen huonoa tai hyvää tulosta.

Ainiin! Ja suosittelen harjoittelemaan ja pelaamaan Dual-N-Backiä! Sen on ainakin yhden tutkimuksen mukaan (http://www.pnas.org/content/early/2008/04/25/0801268105.abstract) nimittäin todettu kasvattavan IQ:ta. Pelin nettiversio löytyy esim. http://cognitivefun.net/test/8.

Psykologin haastatteluun kannattaa valmistautua kuin työhaastatteluun. Mieti valmiiksi vastauksia perushaastattelukysymyksiin, kuten: Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi? Miten työkaverisi kuvailisivat sinua? Mikä on pahin moka, jonka olet tehnyt? Mikä on urasi tähän asti paras onnistuminen? Mikä saa sinut innostumaan? Mitä et voi sietää? Millaisista työkavereista pidät? Millainen on hyvä esimies? Lisää haastattelukysymyksiä on netti pullollaan; googlaa "työhaastattelukysymykset" tai "common job interview questions".

Koita nukkua edeltävä yö hyvin. Hyödynnä kaikki lailliset aivotoimintaa piristävät tropit, juo kahvia, vihreää teetä, popsi kalaöljykapseleita :)

Onnea testeihin!

3 kommenttia:

  1. Kiitos linkeistä loogisen päättelykyvyn testeihin. Mikähän siinä on, mutten itse jaksa innostua ympyrä ja kolmio-testeistä, enkä myös testeistä joissa leikitään vaikka vaikeaa asiakastilanteen hoitoa.

    Olen erittäin skeptinen loogisen päättelykyvyn testeistä silloin kun haetaan vaikka asiakaspalveluun tai myyntiin henkilöä. Antavatko ne oikeasti lisäarvoa? Testataanko tunneälyä mitenkään, onko siihen testejä käytössä rekryssä?

    VastaaPoista
  2. En muista mitä mieltä olin erilaisista testaustavoista, kun tätä kirjoitin, mutta tämänhetkinen mielipiteeni on seuraavanlainen:

    Itsekin pidän tuollaisia leikkitehtäviä kiusallisina ja lisäksi niissä suoriutuminen kuvaa mielestäni eniten sitä, miten ihminen suoriutuu leikkitehtävistä :) Ei niinkään sitä miten suoriutuu vastaavasta tositilanteesta. Ainakin itse koen leikkiasiakaspalvelu- tai myyntitilanteen olevan ihan eri asia kuin tositilanne ja pärjäisin sellaisessa ihan eri tavalla.

    Minäkään en näe loogisen päättelykyvyn testien tuovan lisäarvoa rekrytoitaessa työtehtäviin, joissa tehtävässä menestyminen perustuu tunneälyyn, tilannetajuun, empatiakykyyn, huumorintajuun, sosiaalisuuteen, elämänkokemukseen tai muuhun vastaavaan "henkiseen kykyyn". En keksinyt parempaa termiä tähän hätään.

    Mielestäni yksi ongelma kaikissa testeissä on se, että niihin voi harjoitella. Ja mun ymmärtääkseni testeissä harvoin paljastuu mitään uutta ja yllättävää, mutta tuovatpahan rekrytoivalle esimiehelle turvallisuuden tunteen, kun testitulokset vastaavat haastattelussa muodostunutta mielikuvaa. Pieleen mennyttä rekrytointia voi sitten selitellä, että "kun se pärjäsi niissä testeissäkin niin hyvin, niin miten tässä nyt näin kävi..." :)

    Vähän nyt kärjistin, mutta netissä saanee kärjistää... :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos jakamastasi kokemuksesta! Testipäivä koostui juuri kuvaamistasi osa-alueista.

    VastaaPoista