23.2.2016

Työntekijän oikeus tehdä sivutöitä päätyösuhteen ulkopuolella

Saako työntekijä tehdä sivutyötä päätyösuhteensa ulkopuolella?

Suomen perustuslain 18 §:n 1 momentin mukaan jokaisella on oikeus hankkia toimeentulonsa valitsemaliaan työllä, ammatilla tai elinkeinona. Tätä oikeutta on kuitenkin työsopimuslaissa rajoitettu, jos henkilö on jo työsuhteessa toiseen työnantajaan.

Sivutyön tekemistä rajoittaa työsopimuslain 3:3.1 § eli kilpailevan toiminnan kielto sekä jossain määrin myös 3:1 §:n toinen virke eli yleinen lojaliteettivelvoite.

Työsopimuslain 3:3.1 §:n mukaan
Työntekijä ei saa tehdä toiselle sellaista työtä tai harjoittaa sellaista toimintaa, joka huomioon ottaen työn luonne ja työntekijän asema ilmeisesti vahingoittaa hänen työnantajaansa työsuhteissa noudatettavan hyvän tavan vastaisena kilpailutekona.
Työsopimuslain 3:1 §:n toisen virkkeen mukaan
Työntekijän on toiminnassaan vältettävä kaikkea, mikä on ristiriidassa hänen asemassaan olevalta työntekijältä kohtuuden mukaan vaadittavan menettelyn kanssa.
Työsopimuslain hallituksen esityksen (HE 157/2000) sivulla 79 on avattu tarkemmin 3:3.1 §:n taustaa ja käytännön soveltamista sivutyön osalta:
Työntekijän toiminnan sallittavuutta arvioitaessa olisi aina otettava huomioon sekä työn luonne että työntekijän asema. Säännöksen tulkinnassa olisi otettava huomioon oikeutta työhön ja elinkeinonvapautta koskeva perustuslain 18 §:n 1 momentin säännös, jonka mukaan jokaisella on oikeus hankkia toimeentulonsa valitsemaliaan työllä, ammatilla tai elinkeinona. Ehdotettu säännös olisi voimassa olevan [eli nyt jo vanhan] työsopimuslain 16 §:n tapaan lailla säädetty tämän perusoikeuden rajoitus. 
Kilpailevaa toimintaa koskeva rajoitus ei tarkoita, että työnantajana olisi yksinoikeus työntekijänsä työvoimaan. Esimerkiksi osaaikatyötä tekevällä ja lomautetulla työntekijällä olisi, jo mainittu perustuslain säännös huomioon ottaen, oikeus hakeutua toisellekin työnantajalle ammattinsa mukaisiin töihin, ellei työtehtävien erityisluonteesta johtuisi muuta. Jos tässä pykälässä tarkoitetusta rajoituksesta ei muuta johtuisi, työntekijällä olisi oikeus päättää vapaa-aikansa käyttämisestä esimerkiksi sivutoimessa. 
Eli kyllä sivutöitä lähtökohtaisesti saa tehdä. Työntekijällä on oikeus käyttää vapaa-aikansa miten hyvänsä, vaikkapa sivutyössä. Yhdellä työnantajalla ei ole yksinoikeutta työntekijänsä työvoimaan. Sivutyö ei kuitenkaan saa olla kilpailevaa päätyösuhteen kanssa, eikä sivutyö saa yleisestä lojaliteettivelvoitteesta johtuen olennaisesti haitata päätyösuhteen velvoitteiden täyttämistä. Tällainen haitta voisi näkyä esim. työntekijän väsymyksenä ja työtulosten heikentymisenä (Äimälä – Nyyssölä – Åström: Käytännön työoikeutta esimiehille, 2012 s. 32).

Tarvitseeko sivutyön tekemisestä ilmoittaa?

Pakko ei ole, mutta "hyvään työmarkkinatapaan" saattaa kuulua ainakin joissakin tilanteissa se, että työntekijä ilmoittaa työnantajalle etukäteen sivutoimestaan. (Kairinen – Koskinen – Nieminen – Ullakonoja – Valkonen: Työoikeus, 2006 s. 480).

Työsopimuksessa voidaan sopia, että työntekijä on aina velvollinen ilmoittamaan sivutoimestaan työnantajalle. Tämä on ihan järkevää jo siksi, että työnantaja voi siinä kohtaa omalta osaltaan arvioida, onko kyse kilpailevasta toiminnasta, ja samalla voidaan keskustella ajankäytöstä sivutyöhön.

Voidaanko työsopimuksessa pätevästi sopia, että työntekijä tarvitsee sivutyön tekemiseen aina työnantajan luvan?

Tämä onkin mielenkiintoinen kysymys, koska tästä ovat kaikki työoikeuden asiantuntijat jotain eri mieltä.

Ei voida sopia rajoituksista (kuten tuollaine lupamenettely):
Tiitinen – Kröger: Työsopimusoikeus, 2013 s. 334: "TSL 3:3.1 ja 2:n säännökset ovat pakottavaa oikeutta. Näitä säännöksiä ei ole mainittu lain 13:7.1:ssa. Siten yhtä hyvin työsopimuksen kuin työehtosopimuksenkin määräys, jolla työntekijän mahdollisuutta tehdä vapaa-aikanaan työtä joko työsuhteessa ’toiseen’ työnantajaan tai omaan lukuunsa tiukennetaan TSL 3:3:ssä säädetystä, on mitätön.” 
Hietala – Kaivanto: Työsopimus ja johtajasopimus, 2012 s. 142: ”Työnantaja ei voi sinänsä kieltää työajan ulkopuolisia sivutoimia, elleivät ne olennaisesti vaikuta työntekijän työn suorittamiseen tai ole kilpailevaa toimintaa.”
Voi sopia joissain tapauksissa:
Moilanen: Määräaikaiset ja osa-aikaiset työsuhteet, 2013 s. 149: "Työsopimuksessa voidaan sopia, onko työntekijällä oikeus tehdä muuta työtä työsuhteensa aikana. Jos työntekijän oikeutta muun työn tekemiseen rajoitetaan, sopimukselle tulisi kuitenkin olla painavat perusteet, jotta se ei loukkaisi työntekijän perusoikeutta hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla."
Voi sopia:
Äimälä – Rautiainen: Työsopimuslaki, 2008 s. 107: "Työnantaja ja työntekijä voivat myös sopia työsopimuksessa, minkälaisia sivutoimia työntekijällä saa olla ja pitääkö niihin olla työnantajan lupa. Eräissä työehtosopimuksissa on myös määräyksiä sivutoimista." 
Saarinen: Työsuhteen pelisäännöt, 2011 s. 56: "Kilpaileva työsopimus on erotettava sivutoimisesta työsopimuksesta, joka pääsääntöisesti on sallittu. Työnantaja ja työntekijä voivat kuitenkin sopia siitä, minkälaisia ja miten pitkäaikaisia sivutoimia työntekijä voi ylläpitää samanaikaisesti päätyösuhteen kanssa. Tätä koskevia määräyksiä on myös joidenkin alojen työehtosopimuksissa."
Tuosta voi sitten jokainen valita omaan maailmankuvaansa sopivimman tulkinnan.

Näen Äimälän ja Rautiaisen sekä Saarisen tulkinnat tosi rohkeina. Hallituksen esityksen mukaan tuo työsopimuslain kilpailukieltosäännös on perusoikeuden rajoitus; sitä tulisi varmaan tulkita suppeasti.

Varsinkin jos kyseessä olisi osa-aikainen työntekijä, tuntuisi sellainen työsopimuksen ehto, jossa työntekijän on aina saatava työnantajan lupa mihin tahansa sivutoimeen, vähintään työsopimuslain 10:2 §:n tarkoittamalla tavalla kohtuuttomalta. Tiitisen ja Krögerin mukaan tällainen ehto olisi saman tien mitätön, koska työsopimuslain 3:3 §:n 1 ja 2 momentit ovat pakottavaa oikeutta ja niissä kielletään vain kilpailevat sivutoimet.

13 kommenttia:

  1. Kiitos tästä hyvästä kirjoituksesta.

    VastaaPoista
  2. Itse sain nyt YT-neuvottelujen päätteeksi potkut, ja ohjattiin hakemaan äityslomasijaisuutta, tuttu tarina monelle varmasti..
    Uudessa tarjotussa sopimuksessa on kohta:"kaikkiin sivutoimiin työsuhteen aikana vaditaan työnantajalta kirjallinen lupa". Omasta mielestäni kuulostaa epäilyttävältä lausekkeelta, ja mielellään en tuollaiseen omaa asemaa huonontavaan sopimukseen nimeä laittaisikaan.

    VastaaPoista
  3. Laittaisin nimen paperiin. Jos et ole hakemassa johtotehtäviin tai jotenkin muuten erityislaatuiseen tehtävään, niin riitatilanteessa tuomioistuin jättänee tuollaisen ehdon sen kohtuuttomuudesta johtuen soveltamatta - jollei jopa katso sitä perustuslain vastaisena muutenkin mitättömäksi (Tiitisen ja Krögerin esittämällä tavalla).

    Ja vaikka ehto jostain käsittämättömästä syystä katsottaisiin päteväksi, niin jos sen rikkomiseen ei ole kytketty mitään sopimussakkoa, niin pahin seuraus voisi olla työsuhteen päättäminen, sillä vahingonkorvaus edellyttäisi sitä, että työnantaja pystyisi näyttämään sivutyöstä aiheutuneen jotain todellista vahinkoa. Työsuhteen päättäminenkään ei tunnu realistisesti mahdolliselta, koska päättäminen edellyttäisi työsopimuksesta johtuevien "työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä". Jos tekee vähän iltaisin ja viikonloppuisin jotain täysin ei-kilpailevaa sivuduunia, joka ei haittaa päätyösuhteen hoitamista millään tavalla, niin aika paljon saa aivoja venyttää, että sen saisi nähtyä tuollaisena rikkomisena.

    VastaaPoista
  4. Mitenkä toimia sellaisessa tilanteessa kun työntekijä on perustanut yrityksen jota hoitaa sivutoimena vapaa ajallaan. Työnantaja aloittaa toiminnan samalla alalla, eli on moniala yritys. Tähän vedoten kieltää työntekijää enää toimimasta perustamassaan yrityksessä tai ainakin vaatii rajoittamaan toimintaa huomattavasti.

    VastaaPoista
  5. Mun tiedossa ei ole yhtään oikeustapausta, jossa olisi ollut ratkaistavana tämän tyyppinen tilannetta. En ole oikeuskirjallisuudessakaan nähnyt käsiteltävän tällaista, joten tämä mun seuraava pohdinta on todellakin vaan pohdiskelua...

    Arvioinnissa on otettava huomioon kaikkea mahdollista, ainakin työn luonne, työntekijän asema, työnantajan ja työntekijän yrityksen toimiala sekä se, kuinka ilmeisesti (ei siis vain mahdollisesti) työntekijän oma yritystoiminta vahingoittaa työnantajaa.

    Kai tuo voisi äärimmäisessä tilanteessa olla työsuhteen päättämisperuste. Jos työntekijän oma yritys ja työnantaja jotenkin tosi suorasti kilpailevat keskenään ja jos työntekijä on korkeassa asemassa tai esimerkiksi myyjä, jolla on työn puolesta tietoa esimerkiksi hinnoittelusta, niin siinä voisi olla niin iso intressiristiriita, että työnantaja voisi päättää työsuhteen vedoten toimintaedellytystensä vaarantumiseen. Jos taas työntekijä on "normaaliasemassa" eikä työntekijän oma yritystoiminta ilmeisesti vahingoita työnantajaa, niin homman pitäisi olla OK.

    Työsopimuslain 3 luvun 3 §:n mukaan "työntekijän ei saa tehdä toiselle sellaista työtä tai harjoittaa sellaista toimintaa, joka huomioon ottaen työn luonne ja työntekijän asema ilmeisesti vahingoittaa hänen työnantajaansa työsuhteissa noudatettavan hyvän tavan vastaisena kilpailutekona". Laki ei siis sanamuotonsa puolesta edellytä sitä, että työntekijä työsuhteen kestäessä ryhtyy harjoittamaan kilpailevaa toimintaa vaan jo olemassa oleva yritystoimintakin voi kesken työsuhteen muuttua kilpailevaksi, jos työnantaja alkaa toimimaan samalla toimialalla.

    VastaaPoista
  6. Löysin tämän hyvän kirjoituksen,kiitos siitä?Teen kahta työtä,100%toisessa paikassa ja toisessa 50 %.Onko toisella työnantajalla oikeus nähdä toisen työpaian työvuorolistat?Vaatii niitä nyt nähtäväksi.50%työ ei ole millään tavalla koskaan haitannut päätyön tekemistä.Koskeeko salassapitovelvollisuus näitä työvuorolistoja?

    VastaaPoista
  7. Ei todellakaan ole oikeutta nähdä sun toisen työn työvuorolistoja. Niillä listoilla ei sitä paitsi ole yhtään mitään merkitystä, kun arvioidaan sen sivutyön haittaa sun päätyön hoitamiselle. Tärkeintä on, että sivutyö ei olennaisesti haittaa päätyön hoitamista, mikä voisi just näkyä vaikkapa selkeänä työtulosten heikentymisenä, myöhästelynä, luvattomina poissaoloina tms. Huomaa sana _olennaisesti_, sillä totta kai se sivutyö voi ja saa jonkin verran vaikuttaa päätyön hoitamiseen esim. pienenä ylimääräisenä väsymisenä; tällaista väsymistähän voi aiheuttaa ihan vaikka joku aikaavievä intensiivinen harrastuskin.

    Voit sanoa työvuorolistojen perään kyselevälle työnantajalle, että et saa näyttää toisen työpaikan työvuorolistoja ulkopuolisille - et edes vaikka niissä näkyisi vain sinun nimesi ja vuorosi, sillä ne ovat kuitenkin sen työpaikan sisäisiä asioita. Tuskin tämä päätyönantajakaan haluaisi, että heidän työvuorolistoja tai muuta vastaavaa luovutetaan kenelle tahansa, kuka sattuu niitä pyytämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuri Kiitos nopeasta vastauksesta!Tämä blogisi helpotti todella paljon oloani.Onneksi löysin tämän.Toinen työnantaja,jolla siis teen 100%työaikaa,haluaa myös pitää palaverin toisen työnantajan kanssa.Todella outoa toimintaa?Ei kai minun tarvitse mihinkään palavereihin suostua?Työpaikan henkilön tietosuojalakiin vedoten?Sivutyö ei siis koskaan ole haitannut päätyötä.Olen siis päivystyksessä ja ambulanssissa töissä sairaanhoitajana eli teen ns suorittavaa työtä,en ole johtotason tehtävissä.En ole juuri koskaan edes pois töistä,en ole ikinä saanut valituksia työstäni.Haluaisivat selvittää ja laskea,täyttyvätkö lepoajat työvuorojen välillä eli sivutyö ja päätyö.Vihjattiin jopa palkan perimistä takaisin niistä vuoroista,jolloin lepoajat eivät täyty.

      Poista
    2. Päätyönantajasi yrittää nyt puuttua asioihin, jotka eivät sille kuulu. Kun työaikasi päätyönantajalla päättyy, olet heidän näkökulmasta vapaa-ajalla ja sinä päätät miten vapaa-aikasi vietät. Voit köllötellä sohvalla tai nukkua, mutta voit yhtä hyvin myös käydä vaikka hiihtämässä 50 km tai katsoa Netflixistä jonkun sarjamaratonin ja nukkua sen jälkeen huonosti. Tai sitten voit tehdä jotain mukavaa sivutyötä. En nyt siis tiedä, mitä tämä sivutyö on, mutta sillähän ei ole mitään merkitystä, jos se ei ole kilpailevaa päätyön kanssa tai haittaa olennaisesti päätyön suorittamista - ja päätyönantajasi tulisi noudattaa tätä samaa ajattelutapaa.

      Ymmärrän tavallaan päätyönantajasi huolen siitä, oletko riittävän skarppina vaativaan ensihoitotyöhön. Ja tottakai sivutyö voi vaikuttaa vireyteen, mutta kun ihan mikä tahansa muukin asia voi vaikuttaa. Jos sulla olis vaikka 6 pientä lasta, niin se varmasti väsyttäisi enemmän kuin joku osa-aikasivutyö.

      Lepoaikoja mitataan työnantajakohtaisesti, eli myös silloin, kun olet sivutyössä, olet lepo-ajalla päätyönantajan näkökulmasta. Lepoajat toteutuvat siis oikein hyvin. Ja palkan takaisin periminen on jo ihan järjetön ajatus.

      Sitä ei tietysti voi estää, että päätyönantajasi ottaa yhteyttä sivutyönantajaan ja pyytää kylään palaveeraamaan. Mun mielestä se olisi epäasiallista, mutta jos sivutyönantaja tähän suostuu, niin voivat keskenään jutella, ja jos tämä palaveri järjestetään päätyön työajalla, voi päätyönantajasi velvoittaa sinutkin osallistumaan palaveriin. Jos mä olisin sun sivutyönantaja, niin kiittäisin palaverikutsusta, mutta ei mulla olisi aikaa käydä palaveeraamassa työntekijöitteni mahdollisten toisten työnantajien kanssa.

      Palomiehetkin tekevät usein sivutyötä: https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/128351-palomiehet-tekevat-usein-sivutoita-saa-leivalle-muutakin-kuin-ylahuulta :)

      "Jotkut tahot suhtautuvat epäilevästi palomiesten sivutöihin, mutta Rantamäen ja palomestari Jani Pitkäsen mukaan muut työt pikemminkin tuovat lisäarvoa virkatyöhön pelastustehtävissä.

      – Jos työntekijä ajaa esimerkiksi taksia vapaa-ajallaan, hän tuntee kaupungin kadut. Rakennusalalla keikkaa tekevä taas laitetaan hommiin, jos tarvitsee purkaa rakenteita, Pitkänen antaa muutaman esimerkin.

      Myös Mökkönen pitää palomiesten sivutöitä positiivisena asiana.

      – Parempi se on kuin viettää huonoa elämää vapaa-ajalla. Heidän pitää vain huolehtia, etteivät lisätyöt vaikuta jaksamiseen, hän sanoo.

      Ongelmia ei Mökkösen mukaan ole ikinä ollut.

      – Ei ole kukaan silmät ristissä tullut töihin, hän kiittelee."

      Poista
  8. Kiitos tästä blogista. Itsellä just menossa keskustelut uudesta paikasta ja avoimuuden nimissä olen mahd. uudelle työnantajalle kertonut, että minulla on sivutoimena yritys, josta haluan sopia ennen työsuhteen aloittamista. Eli pyydän työnantajan "lupaa" jatkaa sivubusinesta ilman pelkoa, että myöhemmin minua syytätään asioiden pimittämisestä tmvs. jolle nyt tässä blogissa esitettyjen kommenttien ja faktojen valossa ei ole perusteita (varsinkin kun yritykseni ei ole missään mielessä kilpailevaa toimintaa).

    VastaaPoista
  9. Miten ajo- lepoaika asetuksen yhtämittainen viikkolepo pätee, jos tekisin pääsääntöisesti vuorotyötä, mutta vuorovapailla taas ajaisin kuorma-autoa. Vuorovapailla olisi tarkoitus aina aluksi pitää 45h lepo ennen ajoa ja tekisin sen jälkeen 4 päivää kuljetuksia missä kaikki lepoajat täyttyisivät. Ongelmana tässä tulee tämä
    "Viikkolevon tulee olla yhdenjaksoinen ja kestää vähintään 45 tuntia, ja sen on alettava viimeistään kuuden 24 tunnin jakson kuluttua edellisen viikoittaisen lepoajan päättymisestä"

    Kymmenestä päivästä neljänä päivänä olisin vuorotyössä ja 6 vuorovapaalla. Tämä viikkolevon pitäminen tämän mukaan tulisi juuri ajalle milloin olen päätyössäni. Onko se ok, jos sen pitää aina vuorovapaiden alussa sen 45h? Työtunteja sivutyöstä tulisi mahdollisesti noin 100 - 156 kuukauudessa.
    Esim. Maanantaina aloitan tekemään päätyötäni ja kierto loppuu pe aamuna. Tämän jälkeen alkaisi 45h viikkolepo, jonka jälkeen lähtisin ajamaan kuorma-autoa sunnuntai aamusta keskiviikko iltaan asti. Torstaina menisin taas tekemään päätyötäni ja uusi kierto lähtisi taas kiertämään vastaavalla tavalla. Voiko näin tehdä, kun viikkolevon on alettava viimeistään kuuden 24 tunnin jakson kuluttua edellisen viikoittaisen lepoajan päättymisestä"

    VastaaPoista
  10. Mielenkiintoinen kirjoitus joka on nyt itselleni ajankohtainen.

    Olen ollut nykyisen työnantajani palveluksessa yli vuoden ja sivutoiminen yrittäjä 10 vuotta. Kerroin sivutoimisesta yrittäjyydestäni jo työhaastattelussa silloin vuosi sitten. Yritykseni on aivan eri alalla ja hyvin pitkälti ns. pöytälaatikkoyritys.

    Nyt kuitenkin sain uuden esimiehen, joka kuultuaan yrittäjyydestäni vaatii minua työsopimuksen liitteessä lukevaan sivutoimen lupavelvollisuuteen vedoten hakemaan lupaa sivutoimeeni. Työsopimuksen liitteessä lukee että lupa tulee hakea ennen yritystoiminnan alkamista (joka oli siis 10 vuotta sitten). Mielestäni menettely ei ole laillista ja epäilen että tätä käytetään keinona potkia minut ulos, eli jos nyt haen lupaa niin en usko saavani sitä ja se olisi sitten syy potkuille.

    VastaaPoista
  11. Olisin kiinnostunut tietämään että voiko harjoittelupaikan esimies (hotellin respa) kieltää tekemästä esim. viikonloppuisin toisessa baarissa vuoroja? Vedottiin koronaan joka on täällä keski-pohjanmaalla perustasolla. Ja jos pääsen esim. sinne kesätöihin voivatko kieltää tekemästä muissa ravintoloissa keikkahommaa. Kyse on kuitenkin osa-aikaisesta ehkä jopa extraaja sopimuksesta ei kokoaikaisesta työstä.

    VastaaPoista