3.12.2013

Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella tuettuna

Viimeisin työsuhteeni päättyi reilu kuukausi sitten, ja tuli sopiva hetki miettiä, mitä seuraavaksi teen. Satuin kuulemaan sellaisesta innostavasta asiasta kuin "omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella tuettuna". Suomeksi sanottuna: on mahdollista opiskella samaan aikaan, kun saa jotain työttömyysetuutta, kuten ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa. Tälle lystille on toki asetettu aikaraja, joka on kaksi vuotta, eli suurinpiirtein sama aika kuin ansiosidonnaisen päivärahan enimmäismaksuaika, joka on 500 arkipäivää. Tällainen mahdollisuus on ollut olemassa vuodesta 2010 saakka, ja sitä on ilmeisesti hyödynnetty ahkerasti.

Tukea on mahdollista saada kaikkiin tutkintoon johtaviin opintoihin, mikäli tietyt muodolliset edellytykset täyttyvät (mm. 25 vuoden ikä) ja TE-toimisto toteaa viisaudessaan opinnot "työvoimapoliittisesti tarkoituksenmukaisiksi", eli opintojen tulee parantaa työttömän mahdollisuuksia työllistyä vapaille työmarkkinoille.

Kuitenkin jostain käsittämättömästä syystä uusille yliopistotutkinnoille on tehty äärimmäisen tiukat hyväksymiskriteerit. Lähtökohtaisesti uusia yliopistotutkintoja ei nimittäin tueta lainkaan, vaan yliopistotutkinnon tulee olla aiemmin kesken jäänyt. Asia ei kuitenkaan ole täysin ehdoton: julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetussa laissa (916/2012) säädetään seuraavaa:
Ellei erityisestä syystä muuta johdu, tässä luvussa säädettyä sovelletaan alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamiseen yliopistossa vain, jos kyse on työnhakijan aiemmin harjoittamista opinnoista, joiden todisteellisesta keskeytymisestä on vähintään yksi vuosi.
Koitin etsiä hallituksen esityksestä, mitä lain tarkoittama erityinen syy voisi olla, mutta siellä viitattiin omaehtoisen opiskelun osalta vain aiemmin voimassaolevaan lakiin, jonka hallituksen esityksestä (HE 178/2009 vp) kuitenkin löysin kaksi esimerkkiä erityisestä syystä ja ylipäätään vahvistuksen sille, että asiaan on jätetty harkinnan varaa:
Joissakin tilanteissa yliopistossa suoritettavan alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon kategorinen rajaaminen työttömyysetuudella tuettavan opiskelun ulkopuolelle johtaisi työnhakijan työllistymismahdollisuuksien kannalta epätarkoituksenmukaiseen lopputulokseen. Tämän vuoksi ehdotetaan, että erityisestä syystä myös kokonaan uutta yliopistotutkintoon johtavaa opiskelua voitaisiin tukea. Erityinen syy voisi olla esimerkiksi se, että työnhakijalla on aikaisempi ammatillinen tutkinto ja hän on ollut vakiintuneesti useita vuosia työmarkkinoilla, mutta työmarkkinoilla tapahtuneiden muutosten vuoksi hänen mahdollisuutensa työllistyä ammattiaan vastaavaan työhön ovat selvästi vaikeutuneet. Erityinen syy olisi myös se, että työnhakija voisi lukea yliopistossa suoritettaviin opintoihinsa aikaisemmin suorittamiaan opintoja tai suorittaa niin sanotun muuntokoulutuksen.
Oma tilanteeni on hyvin lähellä hallituksen esityksessä kuvattua esimerkkitapausta, sillä minulla on ikivanha datanomi-tutkinto vuodelta 2005 ja siinä kaikki. Näkisin, että satsaaminen koulutukseeni olisi työvoimapoliittisesti tarkoituksenmukaista ja suorastaan järkevää :)

Harkinnan varan väljyyttä oli vielä korostettu lakiin liittyvässä Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan lausunnossa 11/2009 vp:
Omaehtoisen koulutuksen hyväksyminen osaksi työttömän henkilön työllistymissuunnitelmaa edellyttää työ- ja elinkeinotoimiston suorittamaa koulutustarveharkintaa. Valiokunta katsoo, että tämän harkinnan pitäisi olla suhteellisen väljää, koska lähtökohtaisesti tutkinnon suorittanut henkilö on työmarkkinoilla yleensä aina paremmassa asemassa kuin henkilö, jolta koulutus puuttuu tai tutkinto on jäänyt kesken.
Kerroin suunnitelmistani innoissani TE-toimistolle. Valitettavasti TE-toimisto ei yhtynyt upeaan näkemykseeni asiasta ja ilmoitti, että tukea ei heru. Perusteina oli mm.
  • "Meillä on tämmöinen ohjeistus."
  • "Jos sinun kohdallasi tuetaan, niin sitten pitäisi kaikkien kohdalla tukea" (ottamatta huomioon kaikkien työnhakijoiden täysin erilaiset lähtökohdat...)
  • "Aina voi opiskella opintotuella."

Meinasin jo menettää toivoni, mutta lähestyin vielä Työ- ja elinkeinoministeriöä asiallani ja sain sieltä erittäin diplomaattiseen ja ympäripyöreään sävyyn muotoillun vastauksen, jossa kuitenkin piileskeli se minulle olennainen virke: "Työ- ja elinkeinoministeriön näkemyksen mukaan uusia yliopisto-opintoja ei tule kategorisesti sulkea tukemisen ulkopuolelle, vaan niiden tukeminen tulee ratkaista tapauskohtaisesti." He eivät kuitenkaan voineet ottaa kantaa yksittäistapaukseen, mutta ohjasivat minut ottamaan yhteyttä ELY-keskuksen työttömyysturva-asiamieheen. Tämä lupasikin lähteä selvittämään asiaa, kun kerroin paikallisen TE-toimiston mielestäni rajaavan uudet yliopistotutkinnot kategorisesti työttömyysetuudella tuettavien opintojen ulkopuolelle.

Muutaman päivän kuluttua sain TE-toimistosta viestin, että ovat tarkastelleet tilannettani edelleen ja tukeminen onkin nyt alustavasti OK :) En tiedä oliko ELY-keskuksen asiantuntijalla sormensa pelissä, mutta onnellinen lopputulos on tietenkin se tärkein asia.

Tästä kaikesta ilahtuneena aion hakea ensi syksyksi opiskelemaan oikeustiedettä Helsinkiin :) Olen ilmoittautunut avoimen yliopiston oikeustieteen peruskursseille ja johdantokurssin suoritinkin jo. Lisäksi ilmoittauduin Pykälän valmennuskurssille, joka alkaa maaliskuussa!

7 kommenttia:

  1. Kiitos tästä blogauksesta! Itse sain tästä tekstistä sen verran vinkkiä mihin valittaa, ja kirjailinkin muutaman liuskan tekstiä työttömyysturva-asiamiehelle, joka seuraavana päivänä ottikin kantelun käsittelyyn.

    Erona omassa tapauksessani on vain se, että virkailija oli luvannut jo kyseisen omaehtoisen opiskelun rahoituksen periaatteellisesti, mutta myöhemmin, oman virkailijan ollessa kesälomalla, hakemus hylättiin. Tästä on jo kuukausia aikaa, mutta kantelin silti pohjautuen hallintolakiin.

    Nyt vain odotellaan, josko kantelu saisi aikaan edes jonkinmoisen nootin, koska uudelleenkäsittelyllä on turha odottaa saati ko. tukea muutoinkaan. Mutta parempi huominen ehkä seuraavalle tuen hakijalle, ettei tule katteettomia lupauksia jatkossa!

    VastaaPoista
  2. Harmittaa sun puolesta :/ Hyvä kun olet jaksanut viedä asiaa eteenpäin!

    Aikamoista arpapeliä on nämä TE-toimiston päätökset, kun tuntuu riippuvan paikkakunnasta, toimipisteestä ja ihan virkailijastakin. Omalla kohdallani opinnot olivat ensimmäisen virkailijan mielestä järkevä ajatus ja hän ei nähnyt mitään esteitä tilanteessani uuden yliopistotutkinnon tukemiselle. Seuraava virkailija pistikin sitten senkin edestä kapuloita rattaisiin :) Ja kuitenkin useamman sähköpostin ja TEM:iin ja ELY-keskukseen yhteydenoton jälkeen tuli täyskäännös ja alustava myönteinen päätös. Nyt tietysti pelottaa, että omalla kohdallanikin alustava myönteinen tukipäätös vaihtuu kielteiseksi siinä vaiheessa, kun tukea haen...

    VastaaPoista
  3. Hei Jaakko
    Kiitos, kun rohkeasti kerroit oman tapauksesi erityisesti meille jotka vielä kamppailevat TE-toimiston kanssa omaehtoisesta opiskelusta ja sen tukemisesta.
    Kuinka sinulle lopulta kävi, saitko luvan opsikelulle? Minulta se peruttiin 2 viikkoa ennen yliopisto-opiskelujen alkua.

    VastaaPoista
  4. Opiskelun tukeminen kohdallani oli "alustava päätös", koska lopullinen päätös pystyttäisiin tekemään vasta, kun minulla on opiskelupaikka varmistunut.

    Kohdallani valitettavasti jää nyt ikuiseksi arvoitukseksi se, olisiko lopullinen päätös ollut alustavan päätöksen mukainen, sillä olen näillä näkymin syksyllä menossa opiskelemaan ulkomaiseen yliopistoon, johon tukea ei tuon julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain mukaan pysty mitenkään päin saamaan.

    Ai että mua ketuttaa tuo, miten sun kohdalla on toimittu :( Mun mielestä on kaikkein inhottavinta, että noista ratkaisuista ei voi valittaa minnekään: Jos opintoja ei tueta, ei kirjoiteta työvoimapoliittista lausuntoa. Ja kun lausuntoa ei ole, ei ole mitään mistä valittaa. TE-toimisto voi noita ratkaisuja tehdä vaikka kuun kulloisenkin asennon perusteella, eikä asiaan pysty puuttumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaakko, Kiitos vastauksestasi! Minulle Te-toimisto ei suostu kommentoimaan miksi en täytä noita erityisiä vaatimuksia. Laadin jälleen TEM:lle kirjettä ja ELY-keskukselle hallintokantelua, koska ex-kolleegani, jolla on jo yksi yliopistotutkinto takana on jo toista kertaa työttömyysetuudella opiskelemassa, ensin amk:ssa ja nyt taas yliopistossa. Yksi kantelun perusteesta onkin tasa-arvo. Voi olla turhaa, mutta mitään ei ole menetettävää. Itse aloitin opiskelun yliopistolla, rahoitan sen itse lainalla ja käyttämällä lapselle varaamia säästöjäni (toivottavasti saan sen joskus kerättyä takas). Kotona työttömänä oleminen olisi ollut minusta aivan järjetöntä, koska työllistyminen naisena IT-alalle rakennemuutos kaupungissa on todella haasteellista. Tsemppiä paljon opiskeluun!

      Poista
    2. Toivottavasti saisit toimillasi aikaan muutoksen! Kuulisin mielelläni välillä tilannetietoa siitä, miten asiasi käsittely etenee ja millaiseen lopputulokseen se päätyy. Olisin kiitollinen, jos voisit laittaa jossain vaiheessa vaikka sähköpostia minulle tai kommentoida tänne missä mennään..! Vaikka tämä omaehtoinen opiskelu -kuvio ei ole enää kohdallani ajankohtainen, se on jäänyt mulle nyt erityiseksi mielenkiinnon kohteeksi, koska sitä koskevia ratkaisuja tunnutaan tekevän TE-toimistoissa ainakin ulkopuolisen silmin mielivaltaisesti ja vailla ymmärrettäviä perusteita.

      En kertakaikkiaan ymmärrä mikä niissä yliopisto-opinnoissa on niin mieletöntä ja poikkeuksellista, että niiden tukemista vältellään TE-toimistoissa kaikin keinoin. Yhtenä perusteluna kuulee sen, että yliopistotutkinto ei työllistä yhtä varmasti ja nopeasti kuin vaikkapa ammattikorkeakoulututkinto. Pikaisella surffailulla monster.fi ja oikotie.fi työpaikkailmoituksissa on ylempi korkeakoulututkinto useiden työtehtävien edellytyksenä. Ja vaikka edellytyksenä olisi "vain" korkeakoulututkinto (alempi tai ylempi), niin yliopistotutkinnolla lienee kuitenkin kovempi arvostus kuin AMK-tutkinnolla. Näin siis kärjistäen. Joten kyllähän se yliopistotutkinto aivan varmasti edistää työllistymistä tulevaisuudessa.

      Tsemppiä opiskeluun myös sinulle! :)

      Poista
  5. Täällä yksi tyhjä arpa omaehtoisen opiskelun tuen suhteen.

    Taustalla maisterintutkinto ja usean vuoden työttömyys. Alkuvuodesta päätin yrittää vielä kouluttautua uudelle, ainakin toistaiseksi hyvin työllistävälle alalle. En ollut edes tavannut te-virkailijaani lähes vuoteen, joten sähköpostitse kysyin omaehtoisen opiskelun tuen mahdollisuudesta. Sain vastauksen, jonka saattoi ymmärtää vain niin, että toisen akateemisen tutkinnon suorittamista ei voida tukea ikinä, siis ei minunkaan tapauksessani. Tyydyin tähän kunnes sain hyväksymiskirjeen, aloin puida opiskelun aloittamista seuraavaa taloudellista ahdinkoa ja sitten kuulin tapauksesta, jossa omaehtoisen opiskelun tuki oli myönnetty 2 vuodeksi toisen akateemisen tutkinnon aloittamiseen.

    Yritin kiireesti saada ajan te-toimistoon. Nykyään ei voi edes varata aikaa soittamalla, sen sijaan voi ainoastaan jättää yhteydenottopyynnön. Kävi ilmi, että koko te-toimistoni oli kesälomilla, jolloin pyysin siirtoa toisen toimiston asiakkaaksi. Tein sen virheen, että kerroin puhelinvaihteen hoitajalle asiani olevan kiireellinen ja koskevan omaehtoista opiskelua työttömyysetuudella.

    Samana päivänä sama henkilö soitti minulle takaisin ja kertoi keskustelleensa tapauksestani virkailijan kanssa. Hän kertoi välittävänsä tiedon, että minulle on jo kerrottu se ja se päivä (sähköpostiviestin päivämäärä), että minun tapauksessani omaehtoista opiskelua ei tueta. Tämä ei pitänyt tarkkana ottaen paikkaansa, sillä minulle oli ilmeisen epätäsmällisesti kerrottu, että tukea ei myönnetä toiseen akateemisen tutkintoon ikinä, siis ei minunkaan tapauksessani.

    Kaiken kaikkiaan puhelinkeskustelu oli varsin erikoinen, sillä selvästi joku oli puhelinvaihteen takana ohjaamassa keskustelua. Samana päivänä "työhakukertomukseeni" ilmestyi lisäys, että minulle on kahdesti sanottu, että minun tapauksessani omaehtoista opiskelua ei tueta. Tämän kanssa lienee turhaa enää edes yrittää, ja en välttämättä saisi edes aikaa ennen kuin opinnot ensi kuussa alkavat. Ärsyttävää miettiä, olisinko saanut tuen jos olisin osannut varata ajan koulutusneuvojalle ja esittää hänelle asian. Luultavasti ehkä, riippuen koulutusneuvojasta ja siitä, minkälainen päivä hänellä sattuu olemaan.

    Ikävintä tässä on se, että varsin mahdollisesti 9 kuukautta opintotukea ja sitten ei mitään paitsi yleinen asumislisä ajaa minut opiskelemaan nopeimman kautta ilman uusia, mahdollisesti hyödyllisiä sivuaineita. Edellisellä tutkinnollani olisin EHKÄ saanut töitä jos olisin alunperin lukenut enemmän tietojenkäsittelyä sivuaineena, ainakin tämä vaikutti suurimmalta heikkoudeltani niissä muutamissa työhaastatteluissa, joihin vastavalmistuneena pääsin. Työttömyyden pitkiinnyttyä ei enää haastattelukutsuja tullut.

    VastaaPoista